ilovepricken

Direktlänk till inlägg 29 april 2012

Lite hästraser

Av Meja Fogelberg - 29 april 2012 08:36



 
 
Shagya-arab
 

Shagya-araben är framavlad ur det arabiska fullblodet. Det är en utmärkt ridhäst med arbabens alla förtjänster. Shagya-araben ser ungefär ut som en stor, lite grövre arab. Men den är inte lika finlemmad och i mina ögon inte riktigt lika söt som araben. Dess manhöjd ligger på 155-165 cm för hingstar och 150-160 cm för ston. Som redan framgått är Shagya-araben en framavlad brukshäst. Den uppfyller alla krav på en modern ridhäst. Den är idealisk för dressyr, hoppning, fälttävlan och körning. Den är mycket lik araben i sitt sätt, och har fått arabens alla kvaliteter, den är dessutom mera tuff än vad araben är då det gäller vatten och vattenhinder.

 

 
Shire

 

Shire kommer ifrån "the shires" (shire betyder län på svenska); grevlandskapen i Lincoln, Leicester, Stafford och Dreby i Midlands i östra England. Rasen härstammar ursprungligen från inhemska lantston och de importerade "Stora hästarna" från medeltiden och har senare blandats med Old Black English Horse.
  De "Stora hästarna" var stridshästar som hade avlats fram för att orka bära en riddare och all utrustning som hörde till. Riddarens egen vikt, riddarens rustning, hästens rustning och vapen kunde väga totalt l80 kilo. Denna medeltidshäst kom ursprungligen från Holland men den utvecklades genom korsningar med de största och kraftigaste kallblodsraserna i Nordeuropa samt med inslag av orientaliskt blod. De flesta shirena ligger mellan 170-180 cm höga. Ston skall vara från 163 och en fullvuxen hingst från 173 cm. Medel för en hingst är 178 cm vilket gör den till världens största häst! Vikten ligger mellan 750-1000 kg.
  Färgerna får vara svarta, brun, svartbruna och skimmel inte konstantskimmel. Stona har inte denna regel de får även vara konstantskimmlar. Stora vita tecken är mycket vanliga, medan vita fläckar över kroppen inte är önskvärda.



 
Islandshäst
 

Islandshästen är en liten, men stark häst. Trots att mankhöjden bara är runt 130 cm kan den lätt bara en fullvuxen människa. Den blir ofta runt 30 år gammal. Islandshästen sitt ursprung på Island. Islandshästen är den enda europiska rasen som har fem olika gångarter - förutom skritt, trav och galopp, behärskar islandshästen även tölp och pass. En annan unik sak med Islandshästen är att den är renrasig. För att skydda rasen tillåts inga hästar komma in i landet, däremot exporteras många islandshästar ut i världen. Hästen har också haft stor religiös betydelse i islänningarnas historia. Innan landet blev kristet dyrkades hästarna som gudar, eftersom man trodde att den fornnordiska guden Oden kunde anta gestalten av en häst.

 

 
Nordsvensk

 

Nordsvenskens mankhöjd brukar ligga runt 154 cm för ston och 157 cm för hingstar. Dess färger är brun, svartbrun, fux, gulbrun samt i ovanligare fall brunblack och musblack. Huvudet är hos nordsvensken förhållandevis litet. Nordsvenskens öron är relativt korta och upprättstående. Halsen bör vara relativt lång med raka övre och undre begränsningslinjer. Mankammen hos stoet kan vara och hos hingsten bör vara så fyllig, att överlinjen blir uppåtsvängd. Halsresningen bör vara sådan, att en linje dragen över kors och manke träffar huvudet mellan öga och näsborrar, hos hingsten nära eller genom näsborrarna. En lång och hög manke, "väl markerad", är till fördel för draghästen. Manken utgör centrum för viktga muskler och senpartier som reglerar både halsansättning och frambensrörelserna och ger stadga och längd i steget. Om manken är väl muskelsatt, bred, är detta till fördel för arbetshästen.

 
 
milla

milla

29 april 2012 08:44

Hej! jag har en fråga: frågar du om du får ta alla de där bilderna på din blogg? om du inte gör det, varför då?

http://millaoprincessnova.bloggplatsen.se

Meja Fogelberg

29 april 2012 17:14

jag tar de flesta bilder själv. annars så frågar jag ju så klart.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Meja Fogelberg - 21 maj 2012 20:44

Har fått en ny älsklingshäst. Nämligen Super Janne. Han ser ut så här: Love Him! <3 <3 <3 <3 <3                             ...

Av Meja Fogelberg - 4 maj 2012 18:22

Hej! Jag ska sova hos min kompis inatt. det ska bli kul.

Av Meja Fogelberg - 1 maj 2012 15:26

Min bästis är den bästa!

Av Meja Fogelberg - 1 maj 2012 13:13

hej! Vad gör ni? Jag är i stugan.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<<
April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards